DUYURU
Namık Kemal “Eğitim, her ulusun hayat kaynağıdır” diyerek eğitimin bir milletin kaderindeki önemine işaret eder. Biliyoruz ki milletimizi ve ülkemizi geleceğe güvenle taşımak ve çağdaş muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak ancak eğitim ile mümkündür.
Almanya’daki Türk toplumunun eğitimine yönelik çalışmaları da göreve başladığım Ocak 2018 tarihinden beri bu bilinçle yürütmekteyim. Yine fiilen bu tarihte göreve başlayan Başkonsolosumuz Sayın Şener Cebeci’nin desteğiyle önemli adımlar attığımızı düşünmekteyim. Bu süre zarfında eğitimin ana ögeleri olan öğrenci, okul, aile, öğretmen ve sosyal çevre arasındaki iş birliğini geliştirmek için birçok dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte toplantılar, seminerler düzenledik. Almanya’daki Türk toplumunun geleceğinin biçimlenmesi konusunda eğitimin önemine vurgu yapan etkinliklerle bu konudaki farkındalığı artırmaya çalıştık. Kültürel kimliğimizin temel tanımlayıcılarından Türkçe’mizin Alman eğitim sisteminde hak ettiği yere konumlandırılmasının önemini ve eğitimde fırsat eşitliği konusunu Alman makamlarıyla yaptığımız görüşmelerde sürekli dile getirdik. Yine yaptığımız birçok toplantılarda Almanya’da yükseköğrenim hayallerini gerçekleştiremeyen gençlerimize bu hayallerini Türkiye’de nasıl gerçekleştirebileceklerinin yollarını anlattık.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yurtdışındaki eğitim seferberliğinin önemli bir diğer ayağı da 1986 yılından beri, bugün toplam öğrenci sayısı 3.211.489’a ulaşan Anadolu Üniversitesi aracılığıyla Avrupa’daki Türklere yönelik yürütülen ‘Açık Ortaokul ve Lise Batı Avrupa Programı’ ile ‘Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Programı’dır. Bir bakıma bu programlar çeşitli nedenlerle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmış veya başlamaya fırsat bulamamış olup da eğitimlerini tamamlamak isteyen ve Türkçe bilen kişilere yönelik eğitimi teşvik etme programları olarak görülebilir.
Göreve başladığımız günden beri vatandaşlarımızdan bu programlarla ilgili sınavların, 7’si Büyükşehir olmak üzere toplamda 85 belediyeyi kapsayan T.C. Essen Başkonsolosluk Görev bölgemizde yapılmasına yönelik talepler aldık. Bu talebi karşılayabilmek için Anadolu Üniversitesi’nin Köln’de bulunan Batı Avrupa Bürosu’yla yoğun görüşmeler gerçekleştirdik. Özellikle Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Programları Koordinatörü değerli hocamız Dr. Öğretim Üyesi Atilla DOĞAN’ın girişimleri sayesinde artık Essen’in de bu programda önemli bir sınav merkezi olduğunu duyurabilmenin gururunu yaşamaktayım. Bunun gerçekleşmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.
Saygılarımla
Doç. Dr. Mehmet Fikret ARARGÜÇ
T.C. Essen Eğitim Ataşesi